Badkamer renoveren waar moet je op letten

Badkamer renoveren: waar moet je op letten?

Woon jij al betrekkelijk lang in dezelfde woning? Dan kan het zijn dat jouw badkamer verouderd is. Dit is ongetwijfeld het geval wanneer je hier in al die jaren nooit iets aan gedaan hebt. Wil jij jouw badkamer onder handen nemen? Dan kies je vast en zeker voor een renovatie. Hierdoor is de badkamer straks weer helemaal van deze tijd. Er komt echter behoorlijk wat kijken bij het renoveren van een badkamer. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal punten om rekening mee te houden bij de renovatie. Sta jij op het punt om jouw badkamer te renoveren? Wij vertellen jou hieronder waar je op moet letten.

Neem de tijd en ga voorzichtig te werk

Komt er nieuw sanitair in jouw badkamer? Dan moet het oude spul natuurlijk eerst verwijderd worden. De meeste mensen vinden dit verreweg het leukste werk om te doen. Vaak wordt direct de sloophamer toegepast. Dit raden wij echter niet aan. Waarom niet? Omdat je hierdoor behoorlijk wat schade aan kunt richten. Zo kun je bijvoorbeeld de aansluiting op de afvoer beschadigen wanneer jij te lomp te werk gaat. Verwijder het sanitair daarom ook altijd met de grootst mogelijke precisie. Haal een toilet bijvoorbeeld in zijn geheel uit jouw badkamer door de leidingen los te koppelen en vervolgens de bouten los te draaien. Vergeet van tevoren niet de watertoevoer af te sluiten. Wanneer je dit vergeet kan er namelijk veel waterschade ontstaan.

Leidingen verleggen

Bij de renovatie van jouw badkamer kun je ervoor kiezen om sanitaire voorzieningen op dezelfde plek te laten staan. In dat geval is de renovatie aanzienlijk minder werk dan wanneer je de hele indeling overhoop gooit. Wil jij echter een compleet andere badkamer realiseren? Dan krijgen toilet, douche, wastafel en mogelijk ook het bad vast en zeker een andere plek. In dat geval is het aannemelijk dat er leidingen verlegd moeten worden. Er moet straks immers wel water toe- en afgevoerd kunnen worden. Het verleggen van leidingen is een hele opgave. Zorg er altijd voor dat het leidingwerk goed op elkaar wordt aangesloten. Dit kan met behulp van knelkoppelingen. Sluit jij de boel verkeerd aan? Dan ontstaat er ongetwijfeld een lekkage. Dit kan grote schade veroorzaken in jouw badkamer. Vraag jezelf daarom af of het verstandig om de renovatie van jouw badkamer zelf uit te voeren. Heb je hier geen ervaring mee? Dan kun je het mogelijk beter uitbesteden aan een loodgieter.