asbest golfplaten

Asbest laten saneren is een verstandige keuze

In de periode na de tweede wereldoorlog tot de jaren ‘90 werd asbest veelal verwerkt in bouwmaterialen. Bij woningen die voor het jaar 1993 gebouwd zijn is er mogelijk asbest aanwezig. De stof asbest werd toegepast op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan vinyl vloerbedekking, dakbedekking of rioolleidingen.

Asbest is een verzamelnaam van verschillende natuurlijke mineralen. De voornaamste reden waarom er veelal gekozen werd voor asbest is de isolerende eigenschap en het feit dat het materiaal niet brandbaar is. In verschillende elementen werd er asbest verwerkt. Van bloempotten tot vensterbanken.

De kans is groot dat je weleens hebt gehoord dat asbest gevaarlijk is voor je gezondheid en dat asbest laten saneren een verstandige keuze is. Wil je meer weten over asbest laten saneren? Je leest het in onderstaand artikel.

Is asbest gevaarlijk?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is asbest een verzamelnaam voor een aantal stoffen die in de natuur voorkomen. Er zijn verschillende soorten asbest die onderverdeeld worden in de groepen serpentijngroep en amfiboolgroep. Elk soort asbest bestaat uit kleine kristallen, ook wel asbestvezels genoemd. Met het blote oog zijn deze vezels niet waar te nemen. Beschadigd het asbest? Dan kunnen er schadelijke vezels in de buitenlucht terecht komen, wanneer deze ingeademd worden is dit schadelijk voor je gezondheid. Heb je een vermoeden van asbest in huis? En is dit mogelijk beschadigd? Dan is dit hét moment om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneringsbedrijf. Zij weten precies hoe ze volgens de richtlijnen van de strenge regel- en wetgeving op een veilige manier asbest kunnen verwijderen.

Asbest is slecht voor je gezondheid

Het binnenkrijgen van asbest heeft geen directe gevolgen voor de gezondheid. Krijg je asbestvezels binnen via het luchtkanaal? Dan kunnen deze minuscule vezels opgenomen worden door opruimcellen. Daar kunnen ze zich vervolgens nestelen in weefsels wanneer deze vezels te groot zijn. Pas na 10 tot 60 jaar na inademing van asbestvezels kunnen zeer ernstige longziektes zich openbaren.

Asbest laten saneren door een specialist

Vermoed je dat er asbest aanwezig is in je woning of schuur? En is je woning voor het jaar 1993 gebouwd? Dan is het verstandig om een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf in te schakelen om de asbest veilig te laten saneren. Voordat je asbest laat saneren moet er melding gedaan worden bij de gemeente om vervolgens een saneringsplan op te stellen. Neem bijvoorbeeld eens contact op met Gaertner Milieutechniek om asbest te laten saneren.