laurier Novita

Alles wat u moet weten over de laurier Novita

De laurier Novita, ook wel bekend als de Prunus laurocerasus Novita, is een haagplant met glanzend, groen blad. Deze lauriersoort staat bekend als een zeer snelle groeier die wintergroen is. Wilt u een haag rond uw achtertuin of bedrijfspand? Binnen enkele maanden heeft u een dichte haag staan die voor voldoende privacy zorgt. De haagplant groeit dicht genoeg om zelfs de wind tegen te houden, wel zo lekker als u op een winderige dag van de zon wilt genieten. Omdat de laurier Novita zoveel voordelen heeft, hebben wij de moeite genomen om eens dieper op deze plant in te gaan. In dit blog leest u alles wat u moet weten over deze interessante plant.

Kenmerken van de laurier Novita

De laurier Novita wordt ook wel eens de verbeterde versie van de laurier Rotundifolia genoemd. De groeivorm van beide lauriersoorten is nagenoeg gelijk. De haagsoorten zijn compact en groeien zowel in de hoogte als in de breedte. Waarom is de Novita dan beter dan de Rotundifolia? Dat heeft te maken met de weerstand van de planten. De Novita is beter bestand tegen ziektes als meeldauw.

Het planten van een laurierhaag

De laurier Novita is een sterke plant die veel kan hebben. Deze haag kan tot 20 graden onder nul zonder problemen gedijen. Plaats uw haag in de zon, halfschaduw of schaduw, voor de Novita maakt het niet veel uit. Let alleen op bij een zeer vochtige grond. De wortels kunnen gaan rotten als de grond te vochtig is. Bij het planten van een laurierhaag hoeft u maar met een paar dingen rekening te houden. Zorg ervoor dat de haag recht wordt geplant door een touwtje te spannen. Dat levert het beste resultaat op. Gaat u de laurier Novita kopen? Vraag dan even na hoeveel plantjes u per strekkende meter nodig heeft voor een dichte haag.

Het onderhoud

Hierboven gaven we al aan de laurier Novita zeer snel groeit. Daar is niets aan gelogen, want met 40 à 50 centimeter per jaar groeit de haag razendsnel. Snoei de haag daarom minimaal twee keer per jaar. Doe dit een keertje in maart/april en een keertje aan het eind september. De laurier herstelt zich snel van een rigoureuze snoeibeurt, dus snoeien tot op het kale hout is geen probleem. Vanaf mei staat de plant in bloei en draagt deze witte bloemen van 8 tot 12 centimeter.