Alles wat je moet weten over vijverpompen

Alles wat je moet weten over vijverpompen: gebruik, voordelen en soorten

Mensen die een vijver in de tuin hebben, voorzien deze vaak van vijverpompen. Een vijverpomp is een pompsysteem, dat ervoor zorgt dat het water in beweging blijft. Hierdoor komt er zuurstof in het water, wat goed is voor de biodiversiteit van de vijver. Waterplanten en vissen gedijen beter. Maar dit is niet het enige voordeel van vijverpompen. Pompen voor in de vijver hebben nog meer te bieden dan alleen zorgen voor zuurstofrijk water. Welke pluspunten heeft een vijverpomp op de keper beschouwd? En welke soorten pompen voor vijvers bestaan er eigenlijk? In dit artikel les je alles wat je wilt en moet weten over het fenomeen vijverpomp.

De pluspunten van een vijverpomp op een rijtje

Welke voordelen hebben de diverse pompen voor in de vijver zoal? Naast het rondpompen van water waardoor het water zuurstofrijker wordt en dieren en planten het beter krijgen, zorgen vijverpompen voor een schone en nette vijver. Vissen en andere dieren voelen zich beter, waardoor je minder last hebt van dode vissen en dode plantenresten die in de vijver drijven. Dit komt omdat een pomp het vijverwater reinigt en netjes houdt. Doordat de pomp zorgt voor extra watercirculatie, blijft het water gezond. Door biologische processen in het water ontstaan er namelijk allerlei bacteriën en afvalstoffen als ammoniak, maar ook zwavel-, nitraat en methaanverbindingen. Door bewegend en stromend water is het water in staat om dit afval los te laten in de atmosfeer. Naast deze voordelen zorgt een vijverpomp ook voor extra sfeer en actie in de tuin. Een deel van de tuinvijver laat stromend water zien. Of je kiest voor een pompje met een fonteintje, de befaamde fonteinpomp, om zo wat extra sfeer in de tuin te creëren.

Veel variatie qua soorten en typen pompen

Qua soorten pompen is er veel variatie. Pompen functioneren elk op hun eigen manier en hebben afwisselend vermogen. Hoe meer vermogen, hoe meer energie de pomp natuurlijk verbruikt. Om goed effectief te zijn, dient een pomp in een vijver minstens 25 tot 50 procent van het totale vijverwater te verpompen. Dit houdt in dat een vijver met een inhoud van 20.000 liter een pomp nodig heeft die een capaciteit brengt van 5.000 tot 10.000 liter water per uur.

De dompelpomp

Een bekende soort vijverpomp is de zogenoemde dompelpomp. Deze pomp wordt op de boden van de vijver geplaatst en staat dus voortdurend onder water. De dompelpomp pompt het water van beneden naar boven toe en kan ook gebruikt worden, mocht dat wenselijk zijn, om een vijver leeg te pompen. Echter: dompelpompen zijn niet geschikt voor vijvers, omdat ze onvoldoende watercirculatie generen. Beter is het om te gaan voor een andere, meer duurzame soort waterpomp.

De fonteinpomp

Fonteinpompen worden regelmatig in vijvers gebruikt. Dit type pompt spuit het water omhoog boven de vijver uit en creëert zo een fontein of waterornament. De hoogte en het soort fontein kun je zelf bepalen. Fonteinpompen zijn prima voor gebruik in vijvers vanwege de goede watercirculatie die ze genereren.

De luchtpomp

De luchtpomp, ook wel bekend als de zuurstofpomp, zorgt voor een waterstroom door lucht in het water te pompen. De pomp draait de hele dag, wordt geplaatst naast de vijver en is ook nuttig om de vijver ijsvrij te houden tijdens perioden van vorst.

De vuilwaterpomp

Een nuttige pomp is ten slotte de vuilwaterpomp. Deze pomp reinigt het water van vuil. De pomp is erg stil, energiezuinig en visueel mooi: de pomp is namelijk te gebruiken als watervalpomp. Een goede keuze voor in de vijver dus!