Alles over haagplanten

Alles over haagplanten

Haagplanten zijn goedkoop, vormen een mooie tuingrens en zijn ook nog eens makkelijk te planten. Dit is de reden waarom veel tuiniers kiezen voor een haag, niet alleen om structuur aan de tuin bieden maar ook omdat ze perfect zijn voor dieren in het wild (in het bijzonder broedende vogels).

Algemene informatie over haagplanten

Haagplanten worden in veel gevallen afgeleverd met een blote wortel, deze zijn ook niet erg duur. Echter zijn potplanten ook geschikt om te gebruiken, deze zijn alleen wel wat duurder. Wanneer je op zoek gaat naar een groenblijvende plant moet je goed kijken naar de planten waarbij de wortels zich in een grondbal bevinden. Deze omhulling moet echter wel verwijderd worden voordat je ze in de grond plant.

Kleine haagplanten zijn 60 cm hoog en zijn erg goedkoop. Deze zijn ook gemakkelijk te zetten. Grotere haagplanten hebben wat meer verzorging nodig en zijn duurder. Het slimste is om de haagplanten dicht op elkaar te planten omdat ze geen dikke haag vormen.

Wanneer plant je een haag?

In het vroege najaar is het ideaal voor wintergroene en half wintergroene hagen om geplant te worden. Dit zijn bijvoorbeeld buxus, liguster (half wintergroen) en taxus. Echter kunnen ze op elk moment geplant worden van de late herfst tot de late winter. De bladverliezende hagen kunnen van het midden van de herfst tot in de late winter geplant worden. Dit zijn beuken, meidoorns en haagbeuken. In veel gevallen is dit het meest handig om de plant te planten wanneer de grond gemakkelijk te bewerken is, het is namelijk niet handig om een plant in bevroren of drassige grond te planten.

Wanneer de planten door vertraging even bewaard moet worden kan je dit het beste doen in een vorstvrije schuur waarbij je de wortels afdekt met papier, potgrond of plasticfolie. Hierdoor voorkom je dat de haag uitdroogt.

Hoe plant je een haag?

Het planten van een haag lijkt veel op dat van een boom. Het is tevens wel belangrijk dat de grond waar de haag in komt te staan goede grondvoorbereiding heeft gehad. Gebruik bijvoorbeeld geen onkruidverdelger of poot de plant niet in een drassige grond (of grond dat in de winter te drassig is geweest).

Stap 1 is uitzoeken waar de haag moet komen te staan en vanaf daar is het belangrijk om ongeveer 30 cm naar achteren te rekenen zodat de haag kan groeien. Binnen de rij van hagen moet de plantafstand ongeveer 30-60 cm zijn. Snoei dan de beschadigde wortels tot de gezonde en spreid de wortels uit. Plant de haag dan in de juiste plantdiepte. Meng dan de zandgrond op met tuincompost.

Hierna is het vooral belangrijk dat de planten de komende 2 jaar goed worden bewaterd tijdens drogere periodes.

Bron: Haag-Heg.nl