doorslaand vocht

Alles over doorslaand vocht

Doorslaand vocht is één van de vele soorten vochtproblemen waar je last van kunt hebben. Het is van belang om zo snel mogelijk vast te stellen dat het echt om doorslaand vocht gaat, en niet om een ander vochtprobleem. Pas dan kun je de juiste methode van vochtbestrijding kiezen. In deze blog lees je alles over doorslaand vocht en de oplossing.

Wat is doorslaand vocht?

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht, betekent dit eigenlijk dat regenwater door de gevel naar binnen trekt. De vochtplekken kunnen zich dus ook overal op de muur bevinden. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door poreuze gevels, poreus metselwerk of beschadigd voegwerk. Ook een verkeerde afwerking van de buitenmuur of spleten en kieren tussen de kozijnen en gevels kunnen leiden tot doorslaand vocht.

De gevolgen van doorslaand vocht

Doorslaand vocht heeft vervelende gevolgen. Het brengt niet alleen schade toe aan je woning, maar heeft ook een negatieve invloed op je gezondheid.

Zoals eerder genoemd bevinden de vochtplekken die veroorzaakt worden door doorslaand vocht zich overal op de muur. Deze vochtplekken leiden tot loslatend behang, afbladerende verf en het stucwerk barst. Uiteindelijk ontstaat er schimmel op de muur. In ernstige gevallen, krijg je ook last van ongedierte zoals pissebedden.

De gevolgen van doorslaand vocht ondervind je niet alleen binnenshuis. Ook buitenshuis ontstaan er beschadigingen aan de gevel. Het voegwerk gaat kapot, omdat dit zeker in de winter kapotvriest. Ook kunnen er scheuren in de muur ontstaan, waardoor het vochtprobleem alleen maar erger wordt.

Door de te hoge luchtvochtigheid in huis kun je zelf last krijgen van astmatische en reumatische klachten. Ook hoofdpijn en vermoeidheid komen vaak voor.

Het is daarom belangrijk om doorslaand vocht zo snel mogelijk te bestrijden. Lees hier meer informatie over vochtbestrijding

Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht kan op twee manieren worden behandeld. De eerste methode is het impregneren van de muur. Dit is ook direct één van de meest gebruikte methodes. De vochtbestrijder brengt impregneermiddel aan op de muur, wat vervolgens intrekt tot de muur verzadigd is. Dan vormt het impregneermiddel een vocht- en vuilafstotende laag op de gevel. Het kost gemiddeld tussen de €8,- en €12,- per m² om de muur te impregneren.

Een alternatief voor impregneren is de buitenmuur behandelen met vochtwerende verf. Dit werkt eigenlijk hetzelfde. Wel heb je voor het gebruik van vochtwerende verf een vergunning nodig, omdat je het uiterlijk van de gevel veranderd. De kosten liggen tussen de €20,- en €40,- per m².

Een andere methode is het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Het nadeel hiervan is dat de aanblik van je woning verandert en je er dus een vergunning voor nodig hebt. Gevelbekleding beschermt de muur tegen weersinvloeden en heeft een erg lange levensduur. Gevelbekleding is er in alle soorten, maten en kleuren zodat er altijd iets is wat aan jou wensen voldoet. De kosten beginnen vanaf €30.- per m².