metaalbewerking

Alles de verschillende soorten metaalbewerking

Het bewerken van metaal kan plaatsvinden op kleine én grote schaal. Soms is er veel precisie nodig, zoals bij het maken van sieraden. Maar door de enorme kracht van metaal wordt metaalbewerking ook ingezet op enorme schaal zoals in bruggen, hijskranen en schepen. In deze blog lees je meer over welke verschillende soorten metaalbewerking er allemaal zijn.

Metaal snijden

Om een stuk metaal op maat te krijgen, wordt het op maat gesneden. Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden. Zo kan een metalen plaat bijvoorbeeld gesneden worden door middel van lasers. Het grote voordeel van deze methode is dat hij heel exact is. Daarnaast is het mogelijk om metaal te snijden door middel van een plasmaboog. Deze aanpak is veruit de meest goedkope en snelle methode om metaal te snijden. Daarnaast is er door de geconcentreerde plasmaboog weinig thermische vervorming.

Metaal smelten

Metaal kan ook gesmolten worden. Ruwe erts of gerecycled stukken metaal worden tot het smeltpunt van de desbetreffende metaalsoort verhit, waardoor ze vloeibaar worden. Daarna wordt het eventueel gemengd met andere metalen. Hierdoor meng je de beste eigenschappen van verschillende soorten metaal. Omdat het metaal vloeibaar is, is het makkelijk in een mal te gieten. Wanneer het metaal uithardt, is het precies in de vorm waarin het gegoten is. Het smeltpunt van de meeste metalen ligt echter enorm hoog, dus dit is een erg gevaarlijke aangelegenheid waar veel vakkennis voor nodig is.

Metaal verbinden

Nu je verschillende losse stukken metaal hebt, wil je ze waarschijnlijk aan elkaar vastmaken. Dat kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je twee stukken bijvoorbeeld aan elkaar lassen. Hierbij wordt een deel van het metaal gesmolten, waarna de delen aan elkaar worden verbonden. Solderen lijkt hierop, maar daarbij wordt een toevoegmateriaal gesmolten om delen te verbinden. Ten slotte kan je een stuk metaal bedekken met een dun laagje ander materiaal door middel van een proces genaamd galvaniseren.