5 tips voor de doe-het-zelver

5 tips voor de doe-het-zelver

Ben je bezig met verbouwingen en zou je graag zoveel mogelijk zelf doen? Weet je enkel
niet hoe jij daar het beste aan kunt beginnen? Dan ben je op de juiste site terecht geraakt! Hieronder vind je namelijk enkele handige tips die je kunnen helpen als startende doe-het-zelver.

Voorbereiding is alles

Een goede voorbereiding is al half werk. Maar wat valt er juist onder een goede voorbereiding? Allereerst is het belangrijk dat je als doe-het-zelver over het juiste gereedschap beschikt. Zorg er ook voor dat je gereedschap nog goed werkt. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om informatie op te zoeken als je niet goed weet hoe je iets moet doen. Tegenwoordig staat het internet vol van handige tips en video’s die jou perfect uitleggen hoe je iets moet aanpakken. Je kan zelfs overwegen een vca cursus te doen. Daarnaast is het ook aangeraden om de handleidingen goed door te lezen als die er zijn. Een tip: stel van tevoren een plan op waarin staat hoe je de werken gaat aanpakken en in welke tijd je ze uitgevoerd wilt hebben, dat kan een handige leidraad zijn!

Ook durven is belangrijk

Laat je vooral niet leiden door de angst om het verkeerd te doen. In het begin zal het je misschien moeilijker lukken, maar met de tijd zal je zien dat het meer en meer lukt. Onthoud: oefening baart kunst! Vele klussen lijken ook vaak veel moeilijker dan dat ze daadwerkelijk zijn. Als je toch ergens een fout hebt gemaakt, is dat ook geen ramp. Alles kan namelijk gerepareerd worden!

Extra hulp is oké

Wil je zoveel mogelijk alleen verwezenlijken? Dat is top! Maar wees zeker niet te trots om af en toe wat hulp te aanvaarden. Zeker als je bijvoorbeeld iets naar boven moet. Veilig hijsen doe je samen en niet in je eentje. Zo kan jij jezelf de ruimte geven om af en toe eens tot rust te komen, want geloof mij je zult het kunnen gebruiken!

Ga niet in overdrive

Je bent laaiend enthousiast en dat is super! Maar hou er rekening mee dat je niet te veel ineens doet. Als je te snel té veel doet dan kan het zien dat je de werken na een tijdje niet meer ziet zitten. Ook kan het voorkomen dat je je lichaam ineens te zwaar gaat belasten, waardoor je zeker niets meer zult kunnen doen. En dat is niet de bedoeling, toch? Af en toe eens een rustmoment inschakelen kan wonderen doen.

Heb geduld

Wees niet te zenuwachtig als de dingen niet van de eerste keer lukken. Als je zenuwachtig wordt dan kan het zelfs allemaal nog erger worden en dan lukt er niets meer.